petek, avgust 26, 2005

Šukar in Langa, Križanke, 25.avgust 2005


Skupina Šukar je 15. obletnico svojega delovanja okronala z včerajšnjim koncertom v Križankah, kjer so že nastopili davnega leta 1996 in ponovna vrnitev v ta prostor, je bila po pevčevih besedah, lepa.

Za uvod v prijeten koncertni večer so poskrbeli odlični romski glasbeniki Langa, ki sicer prihajajo iz Prekmurja. Zaigrali so znane ciganske skladbe, slišali pa smo tudi popularno pesem Željka Joksimovića, Lane moje. Občinstvo so dobro ogreli in si tudi prislužili močan aplavz. Ob takšnem pestrem začetku in razpoloženo publiko tamburaška zasedba Šukar tako res ni imela težke naloge.


Šukarji so cigani po duši in glasbenem prepričanju, kot rad pove njihov pevec. Zadnja leta so tudi osrednji gosti na evropskih festivalih z etno glasbo npr. v Franciji, Nemčiji, Italiji. Dvakrat pa so imeli tudi manjšo turnejo na Japonskem. Tako so glasbeniki in popotniki kar je seveda v skladu z romsko kulturo.

Pet članski zasedbi sta se tokrat pridružila še dva glasbena gosta. Jadranka Juras kot spremljevalni vokal in kot posebni gost Zoran Predin. Glasbeni večer pa so popestrile tudi štiri plesalke v pisanih ciganskih oblačilih.

Toliko ritmičnega ploskanja in vzklikov naklonjenosti res ne boste slišali na vsakem koncertu in Šukarji so pustili zares dober vtis in obenem dobro povabilo na njihov tradicionalni koncert, ki pa bo jeseni v Cankarjevem domu.

Manca Gašpirc, www.rockonnet.com